lördag 8 november 2014

Berlinmurens fall den 8 november 1989


Jag var faktiskt i Väst-tyskland och Berlin denna helg och såg mängder av enormt glada människor och Trabanter från Östtyskland!
 
Det är 25 år sedan den hatade Berlinmuren föll!
Muren som skulle hålla DDR-medborgarna inne och det var inte bara i Berlin den fanns utan den sträckte sig långt utanför och meningen var att den skulle inkapsla hela det kommunistiska Östtyskland.

Den blev väldigt dyr att bygga och underhålla. Den kostade flera miljarder DDR-mark om året. I efterhand när man tittat i efterlämnad dokumentation 
ser man att hela muren blev en synnerligen dyr historia för kommuniststaten DDR och att den blev nästan statens ruin!


När DDR-kassan var tom kom man på den geniala idén att man kunde sälja dissidenter till väst för att få in pengar.
De som muren skulle stoppa sålde man nu till Västtyskland – tragiskt!

Den i dag 83-årige Michail Gorbatjov fick varma applåder av folkmassan, som hade samtals för att se och höra honom vid Checkpoint Charlie i går kväll - men det var han som startade det hela!

Den före detta sovjetiske presidenten var synbart rörd när han var med och invigde en minnestavla för sin reformpolitik, stora bidrag till de politiska händelser som ledde fram till Berlinmurens fall och den tyska återföreningen och ”Kalla krigets slut”!
Men Gorbatjov kom också med manande ord!
Vi måste se till att vi bevarar det vi åstadkommit.
Han talade lätt varnande om förändringar i världen och Europa på senare år.

På 25- årsdagen väntas hundratusentals komma till festligheterna framför Brandenburger Tor i Berlin.
Men inledningen av firandet innehöll också kontroverser.
Stenhård kritik i förbundsdagen mot det tyska Vänsterpartiet - Die Linkes ledamöter väckte intensiv debatt.
Partiet härstammar till viss del från det östtyska kommunistpartiet. Den före detta östtyske regimkritikerna, vissångaren och författaren Wolf Biermanns pekade på församlade Die Linkes medlemmar och sade:

” Ni är eländesresterna av ett system som tack och lov besegrades.
Men tyvärr glömmer folk”!

25 år efter Berlinmurens fall är resterna av DDR:s gamla kommunistparti på väg att ta makten i en av Tysklands delstater – Thüringen.
Inga av Tysklands största städer finns där. Erfurt är den tyska delstaten Thüringens huvudstad med lite över 200 000 innevånare. Delstaten har runt 2 170 460 inv.


Något som sänder obehagliga vibrationer från förtrycket från förr och som helt kan kullkasta vem som i framtiden styr Tyskland.
Stommen i Die Linke utgörs av SED, det statsbärande kommunistpartiet i forna DDR. SED ledde en förtryckarapparat av sällan skådat slag där den fruktade säkerhetspolisen Stasi tvingade medborgarna att till och med rapportera om sina män, fruar och barn. Detta tror tydligen inte detta partis sympatisörer kan hända igen eller så är de sådant klientel att de vill ha den tiden tillbaka..

Det hemska är att socialdemokraterna(SPD), hade kunnat regera ihop med miljöpartiet och Die Linke. Då hade även Tyskland fått en liknande regering som i Sverige.
Men även i Sverige ville inte socialdemokraterna veta av kommunisterna.
Men i Thüringen har socialdemokraterna tidigare regerat ihop med kristdemokraterna och hade kunnat fortsätta med det, men lierar sig nu istället med resterna av Östtysklands gammalkommunister.
Något som kan sprida sig tro? Lång tid utanför den verkliga makten och socialdemokrater liera sig med djävulen om det gynna makten.

Om vi tittar tillbaka till 1989 och tittar på hur svensk media rapporterade denna historiska händelse inser man på en gång att de inte hängde med i utvecklingen och fallet av muren.

SVT Rapport den 9 november 1989:
 "Sverige har flera gånger tidigare höjt den militära beredskapen då det varit oroligt i Östeuropa".

SVT Rapport den 10 november 1989:
”Berlinmuren har varit öppen i nästan ett dygn. På kontinenten är det karneval med flygande champagnekorkar och segerdruckna DDR-medborgare som gör v-tecknet på Kurfürstendamm”.


Men svensk nyhetsjournalistik, känd för sin nolltolerans mot allt som är uppsluppet, jublande eller partiskt, följer sin egen dramaturgi och därför ska vi nu höra vad en säkerhetspolitisk expert från Militärhögskolan har att säga om den hotfulla situation som uppstått i Europas mitt.
I Rapport samma kväll sitter han i sin uniform och är tämligen lågmäld och
hävdar ändå med viss skärpa att murens fall är början till slutet för Warszawapaktens dominans och Sovjetunionens herravälde över Östeuropa!

Halvt häpen, halvt chockerad utbrister reportern:
"Men det är väl ganska farligt, det? Det är ju många som funnit ett slags trygghet och ro i kalla kriget. Man visste ändå var parterna stod. Nu är det slut på det och många känner sig villrådiga."


Experten: "Ja, många längtar tillbaka till kalla kriget. Men det tycker jag är en idiotisk inställning. För då längtar man tillbaka till en tid då halva Europa hade ofrihet."

Aktuellt den 10 november 1989:
Katarina Engberg (Östeuropaexpert): "Det finns naturligtvis många faror."

Jag minns den råkalla novembernatten som kanske inte alls var det största ögonblicket i Europas historia sedan den 8 maj 1945. Från Berlin 1989 minns jag den fantastiska feststämningen när allt var över, betongen raserad och Politbyrån störtad!
Jag minns också allt det andra.
Hur man i Västberlin höll andan under den tidiga höstens massdemonstrationer i DDR, livrädda för en "kinesisk lösning". DDR var ju det enda land som demonstrativt applåderade massakern vid Himmelska fridens torg
SVT var långtifrån ensam om att rubricera murens fall som en
"internationell kris".
I själva verket var de flesta - politikerna, de dominerande opinionsbildarna och de stora tidningarnas nyhetsjournalister - rörande överens att den där sommaren och hösten 1989, då muren sakta började gunga och Europa alltmer kom att likna ett kullvält schackbräde där inga pjäser stod på den ruta de borde stå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar