söndag 17 april 2016

Sexslavar hos den islamiska staten!




 










För 2 år
sedan bortförde den islamiska staten – ISIS/Daesh - tusentals yazidieriska kvinnor och flickor när de svepte genom byar i norra Irak. De anser att minoritetsgruppen yazidier 
är de otrogna djävulsdyrkarna". 

De flesta tvingades att bli sexslavar för gruppens krigare.
Tusen
tals är fortfarande sexslavar och de som lyckades fly har ett fruktansvärt trauma. De som flytt får ofta ingen hjälp för att bearbeta det de har upplevt.

Kvinnorna har berättat chockerande upplevelser som beskriver ISIS/DAESH grymheter och deras förstörelse av värdefulla monument till den civilisationens vagga i Irak.

Men lite har rapporterats om vad som hänt dessa kvinnor,
Det har gått över två år sedan de rövats bort från sina hemtrakter i norra Irak.

Hjälparbetare har besökt flyktingläger i irakiska Kurdistan. I dessa läger befinner sig många Yezidier. De har tvingats fly från sina byar efter attacker från IS/Daesh.
Hjälparbetarna som pratat med kvinnor som lyckats fly från IS, har fått höra berättelser som var nästan varit outhärdliga. 99 procent av kvinnorna som flytt hade ingen som helst livsglädje. De flesta har skadat sig själva, skurit sig eller tagit tabletter. Många hade försökt hänga sig.

Flera kvinnor som flytt ISIS efter mer än ett år i fångenskap berättat hur de hade köpts och sålts flera gånger. Kvinnorna har våldtagits av olika "ägare".
De har blivit inlåsta i rum i flera månader och misshandlats, om de inte ställde upp för krigare som ville ha sex. De kvinnor som vid bortrövandet hade sina barn med sig, fråntogs sina barn och de har inte sett sina barn sedan dess.

Ramias berättelse:
Ramia, vars namn har ändrats för att skydda hennes integritet,
är 39 - men s
er äldre ut.
Hon flydde från ISIS i januari. Första gången ISIS sålde henne var
en slavmarknad i Syrien 2014.

Ramia:
"De
beordrade oss gå runt för att visa upp oss ... när det fanns intressenter för en viss kvinna, slog de med ett spö på bordet, så att denna kvinna skulle gå några extra varv”!
Ramia berättade att hon såldes tre gånger. Alla hennes "ägare" och manliga släktingar våldtog henne gång på gång.
Hjälparbetarna frågade Ramia vilken sorts stöd hon ville ha för att ta itu med sin djupa trauma. Hon berättade att hon inte vet vad hon ska göra, men hon känner, att hon oroar sig mest för sin 15-åriga dotter och tre söner som hon inte har sett sedan ISIS skilde dem från henne.
Hon undrar om de fortfarande lever. En ISIS ägare tvingade henne, och hennes två yngsta barn, som då fortfarande var med henne, att konvertera till islam.
Hennes dotter började att avvisa henne, berättade
Ramia.
Ramia var rädd att även dottern tvingats att bli sexslav.

Om barnen skulle bli befriade fruktar Ramia att barnen förblir svårt traumatiserade. De skulle vägra att in i en bil, rädda för att de skulle komma tillbaka till fångenskap. Efter intervjun, berättade en hjälparbetare att hans översättare brast i gråt över Ramias berättelse.



Hur många har IS/Daesh kidnappat?
FN anser
att ISIS fortfarande har så många som 3500 kidnappade människor.
De flesta Yazidi kvinnor och barn. Yazidi tjänstemän berättade att de har räknat med att cirka 1.500 kvinnor och flickor har flytt.
De tror att
nästan 2000 kvinnor och flickor fortfarande är i fångenskap och använts som sexslavar.


Vad händer nu?
Den kurdiska regionala regeringen i norra Irak har
försökt avsätta pengar för mentala vårdtjänster, men de arbetar under svåra budgetbegränsningar.

En väl samordnad insats för att se till att kvinnor och flickor får
den trauma hjälp de behöver är viktigt. Men den kurdiska regionala regeringen klarar inte av denna hjälp, utan de behöver internationellt stöd.

15 kvinnliga rymlingar som alla rapporterade symptom som mardrömmar, ångest
och depression. Dessa kvinnor får inget stöd. Det är brutalt. De skäms ofta så mycket att de inte vill berätta för någon, utan öppnar sig först efter ett tag. De känner sig värdelösa. En del är så traumatiserade att de drabbas av psykoser, bara skakar och försöker strypa sig själva.
Yazidi kvinnor som har våldtagits av ISIS soldater och blivit gravida kan inte få en säker och laglig abort någonstans i Irak.

Irakiska och kurdiska lagar
tillåter inte detta. Hjälparbetarna anser att lagarna bör ändras att de tillåter aborter, när det är fråga om våldtäkt.
En annan prioriterad fråga är att säkerställa rättvisa för offren genom att hålla förövarna till svars.

Myndigheter i den kurdiska regionen försöker samla bevis för ISIS brott under extremt svåra förhållanden.
De anser att USA och andra som stöder den irakiska regeringen ekonomiskt och militärt bör pressa Irak att införliva krigsbrott, brott mot mänskligheten och folkmord i Iraks nationella lagstiftning.

USA bör också
pressa Irak att bli en medlem av den internationella brottmålsdomstolen, så att domstolens åklagare kan utreda personer inblandade i allvarliga brott på alla sidor av den irakiska konflikten, inklusive ISIS.

ISIS/
DAESH använder chock och skräck för att få världens uppmärksamhet. Världen borde svara inte bara med ilska, men genom att hjälpa kvinnor som Ramia och hennes medsystrar.

Behovet är enormt för de behöver omedelbart få en säker vård, abort, rehabilitering och rättvisa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar