söndag 6 november 2016

Finns den kvar "den svenska modellen"?

Svenska modellen är ett uttryck som främst Socialdemokrater brukar använda. Faktum är att den gick överstyr redan i början av 70-talet och började sänka Sverige istället.
Vi hade en väldigt välfungerande svensk modell på 30-talet och framåt, sedan blev namnet "den svenska modellen" först myntat runt 70-talet när vänstern fick den i sikte. Som vanligt när man låter kommunister få fingrar med i spelet så sumpar dom det mesta. Marxism och kommunism är ju i princip baserat på metafysik - dvs kvasireligion och inte rationalitet, så det är inte särskilt konstigt när man tänker efter.
 
En av socialismens grundpelare är att stå upp för arbetarna och ständigt arbeta för att öka arbetarnas löner genom kollektivavtal. I Sverige har vi en arbetsrättsmodell som
vänstern, så stolt kallar för den svenska modellen.

Fram tills inträdet i EU trodde Sverige
och vänstern, att vi hittat den perfekta arbetsrättsmodellen. Men efter flertalet domar i EU-domstolarna har vi nu sakta insett, att vår modell inte längre är så fantastisk som vi en gång trodde. Den svenska modellen lever just nu på lånad tid och snart kommer vi att gå mot en mer reglerar modell.


Den svenska modellen
För er som inte vet vad den svenska modellen är så kan man förklara den s
å här:
I Sverige finns inga eller väldigt få lagar kring minimilön, arbetstider, semester, löneutveckling m.m. Istället är tanken att "marknaden ska reglera sig själva".

Detta genom att fackförbunden ges stor makt och inflytande, och dessa fackförbud förhandlar med arbetsgivarna. Då bestäms löner, arbetstider m.m genom kollektivavtal. Detta har lett till att den starka socialistiska folkrörelsen som är fackförbund har hela tiden tryckt på företagen att ständigt öka arbetstagarnas löner. Skulle inte fackförbunden få sin vilja igenom varslar man om strejker. Risken att förlora flera miljoner om fabrikerna skulle stå still har lett till att arbetsgivarna nästan alltid går med på fackens krav. Är det något vi lärt oss om facken så är det att de inte gillar att kompromissa. Det är "our way or the highway" som gäller.

Detta har resulterat i att Sverige haft en otroligt hög medellön hos vanliga arbetare. Snittlönen i industrier ligger idag
strax under 25 000 kr/månaden. Folk med erfarenhet tjänar ofta mer. Denna stegrande löneutveckling, som till en början skedde för att lyfta arbetarnas frihet och status i samhället, har dock fått helt motsatt effekt.
Socialismens ambition att lyfta arbetarna har lett till att de skjutit sig själva i foten.

Den svenska modellen har resulterat i att arbetare i Sverige har en orealistisk hög lönenivå i jämförelse med andra länder. Fackens hårda tillvägagångssätt har gjort att företagen inte vågar något annat. Detta leder i sin tur till att vi ser industri efter industri flytta utomlands. Vissa kallar detta en naturlig del av globaliseringen.

Men det är istället resultatet av ett huvudlöst hetsande efter högre löner. Industriernas undergång i Sverige beror på att industrier inte har råd med svenska löner. De flyttar hellre utomlands. Inte speciellt långt, många industrier stannar i Europa. Men Sverige är helt enkelt för dyrt. Socialismen i Sverige har alltså förstört för de som den egentligen utgav sig för att skydda.


Ett praktexempel är flytten av Findus där den svenska modellen sänkte företaget. Där Uvell visar att vänsterns tankesätt är en ärthjärnas!

Två andra socialistiska grundpelare, samhällsklasser och välfärden, har också lidit av den svenska modellen. När arbetare i fabriken tjänar 25 000+ kr/månaden, växer klyftorna mot de som jobbar kommunalt.

Anledningen till att undersköterskor, sjuksköterskor och lärare tjänar "dåligt" med dagens mått, är för att jämfört med privata jobb så gör de det. Kommunerna kan inte ge marknadsmässiga löner och har inte kunnat göra det på 20 år. Därför har kommunala jobb och välfärdsjobb länge varit lågprioriterade för ungdomar.

Detta har skapat en situation där stora samhällsklasser skapas, välfärden lågprioriteras. När kommunerna inte heller får något val än att öka lönerna radikalt som vi ser nu, blir vården lidande och patientsäkerheten likaså. Ständigt ökade löner inom privata jobb har också lett till stor inflation, som har gjort att lönen från välfärdsjobb inte räcker mycket till.

Detta otroliga misslyckande skulle aldrig en socialdemokrat erkänna. Däremot har Alliansen uttryckt oro över löneutvecklingen i Sverige och sagt att vi inte kan förvänta oss stora löneökningar på alla områden i Sverige. Detta är som att svära i kyrkan i fackets öron. Den svenska modellen har dödat svensk industri och nu går modellen snart ur världen. Likaså kommer fackförbunden att spela ut sin roll. Istället kommer vi en mer reglerad modell där folk kommer få lön efter marknadsmässiga villkor.


Jämför med Schweiz som valde en annan väg med låga skatter, stark valuta och försäkringslösningar - inte svenska modellen alltså. De har idag högre välfärd
och längre livslängd och de är mycket rikare.

Återstår att se vad som händer nu när Schweiz gläntat på banksekretessen. Schweiz har precis som alla andra skatteparadis insynsskyddade tjyv gömmor. De har varit ekonomiskt framgångsrika, kanske stundar nu bistrare tider.

Har "den svenska modellen" bidragit till att Sverige har stort välstånd. Eller har den svenska modellen enbart varit i vägen för ännu större välstånd?

En del vill jämföra den svenska modellen med en rostig bil som behöver  en genomgående renovering för att den skall fungera.
Löfvén har hittat en ny växelspak i EU som skall få bättre fart på bilen.
Baylan har fixat nya däck och ny ratt, så att bilen inte längre behöver köra i diket ideligen.
Råttorna har ätit upp sittdynorna och Margot har lovat klä dem med feministiskt rosa fluff.
Lövin lovar att E85 skall fungera utan problem och göra bilen mer driftsäker,
men först måste hon hitta en motor som går bra på E85!
Fridolin har lovat att den skall vara startklar inom 100 dagar!
Går det att renovera ”den svenska modellen?” Många tvivlar starkt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar