måndag 23 januari 2017

Tyska valet till Bundestag den 24 september 2017

Tyskland går till val för att välja en ny Bundestag i september. Hur kommer det att gå?
Angela Merkel har varit Bundeskanzlerin
sedan 2005. Det är väl ingen högoddsare att hon inte blir det igen. Även mot bakgrund att hon gjorde sitt bästa val 2013.

Den stora invandringen 2015 till det tyska riket och eftergifterna till de ”lata” grekerna, har gjort henne impopulär bland tyskarna.
Hur kommer det gå med uppstickar/missnöjespartiet Alternativ för Tyskland – AfD? 
 
Angående Merkel. Vill hon sitta kvar, så sitter hon säkert. Även om hennes stöd har minskat, så är det fortfarande ganska högt.
Vill hon avgå och lämna över till en efterträdare så finns det plats för spekulationer.

En övergångskandidat skulle kunna vara Wolfgang Schäuble, men i det långa loppet, måste någon yngre ta platsen,
en gissning hamnar på Ursula von der Leyen, utbildad läkare nuvarande försvarsminister och född 1958. Många ser henne som Tysklands nya Bundeskanzlerin.

Här kommer en liten uppdatering av det politiska läget:
Nästan helt oförändrat sedan förra mätningen, miljöpartiet de gröna ökar med en procent och AfD går back en procent, ingen förändring hos övriga partier:

CDU/CSU 33%
Socialdemokraterna 22%
AfD 13%
Miljöpartiet 12%
Vänsterpartiet 9%
Liberala FDP 6%
Övriga 5%
Spärren är 5%.

Relationer till andra länder: Tyskarna har högst förtroende för Frankrike, 90% av tyskarna anser att Frankrike är en partner man kan lita på i vått och torrt, ett gott betyg från tyskarna till Frankrikes president socialisten François Hollande!


Endast
24% av tyskarna skulle ha rösta på Donald Trump enligt en tysk väljarundersökning... - är inte förvånande, Konrad Adenauers gamla slogan "Keine Experimente" sitter bergfast i ryggmärgen på tyskarna.

Det blir framför allt Tyskland som får känna av Trumps nya Europapolitik. USA har redan under tidigare presidenter, dock inte Obama, velat dra hem trupper från Tyskland. Tyskland får klara sin militära börda själva och det kommer att bli dyrt!
Kan tänka att det ganska pacifistiska landet ogärna vill avstå sin välfärd och i stället satsa på avspänning och gasimport från Ryssland. De skulle antagligen gilla Trumps avspänning, då kan de strunta i rustning och göra en ”Sverige”
= avrusta!

Annat kommer att betyda mer för tyskarna som invandringseländet, allt fler tyskar kräver en åtstramning i asylpolitiken i kombination med utvisningar. Migrationsfrågorna
kan bli det som kommer att prägla valkampanjen, men även kostnaderna för Grekland och andra fattigare EU länder. Läget är oförändrat, tillfälligheter och händelser avgör AfD:s framgångar. Många tror att inte kan nå mer än 20%. Nästan alla andra länder har starkare EU kritiska rörelser.
CDU/CSU kommer garanterat sitta kvar i regeringen oavsett, de är väldigt starka och är Tysklands största parti, troligtvis kommer de sitta med Socialdemokraterna precis som idag. Ett annat alternativ är en koalition CDU/CSU, Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Ett tredje alternativ är Socialdemokraterna och Miljöpartiet, men tveksamt om de skulle lyckas få egen majoritet för det. Kommer FDP in i riksdagen igen, så stärks CDU/CSU ytterligare.

Linke och AfD för en alltför olik politik än de övriga etablerade partierna och är därmed inte intressanta som samarbetspartners.

CDU/CSU kanske minskar något, men det spelar mindre roll, de är Tysklands största parti och trots allt omåttligt populära, och så har det alltid varit.

Socialdemokraterna är Tysklands näst största parti, de kommer kanske få ett något minskat stöd men den prognosen är idag rätt osäker, de har en bred grund att stå på och en väljarbas som växer.

Kommunistiska Linke är Tysklands tredje största parti, stabil väljarbas, men Miljöpartiet ökar mer och kommer troligtvis att ta Linkes tredje plats.

Miljöpartiet är Tysklands fjärde största parti och blir mer och mer populära, de kommer nog öka ytterligare något till nästa val, eventuellt kan de komma att ingå i regeringen 2017.
AfD ökar nog och kommer kanske ligga på runt 15%.
Kommer liberala FDP in i riksdagen igen 2017?

Den frågan är ju väldigt intressant nu när Socialdemokraternas Sigmar Gabriel kan tänka sig ett samarbete med de liberala.

I så fall skulle ett sådant scenario innebära att regeringsmakten tillfaller Socialdemokraterna i en koalition med Miljöpartiet och FDP.

Frågan är sen också om FDP skulle acceptera en sådan regeringsbildning, lilla FDP kommer knappast att få något att säga till om i sådan regering, där makten kommer att utövas av de stora Socialdemokraterna och det mellanstora Miljöpartiet.

Ett annat alternativ är att Socialdemokraterna och Miljöpartiet trots allt bildar koalition med vänsterpartiet Linke, dessa tre partier är alla tre ganska stora och tillsammans är man då mycket större än CDU/CSU.

Men trots alla spekulationer:
Socialdemokraterna + Miljöpartiet+FDP
Socialdemokraterna + Miljöpartiet + Vänsterpartiet


Men det kan ändå bli så CDU/CSU sitter ganska säkert på regeringsmakten i koalition med Socialdemokraterna precis som idag alltså.
Möjligtvis att man tar in Miljöpartiet också om det skulle behövas.
Det är möjligt att CSU begår självmord genom att sitta kvar i Merkels sjunkande båt och därmed avskaffa sig själva som parti.

Att Merkel kommer att betala bort tiotals procent av Tysklands BNP till statskonkursade Grekland, Italien, Spanien, Portugal, T
urkiet och till bankrutta tyska storbanker, alltså mer av samma som hon hittills alltid gjort och helt misslyckats med, kommer inte att öka hennes popularitet.
Hennes valpliknande underdånighet
mot Erdogan kommer inte heller att se bra ut i allmänhetens ögon. Aktivt stöd till och förnekande av mördande koncentrationsläger i Turkiet, går av historiska skäl inte ens hem bland de värst lurade naiva Merkel-anhängarna.
V
ad går åt rätt håll för Merkel? Många tyskar anser att hon misslyckas med allt!

En del tror att partier som AfD ökar kraftigt när ett terrordåd inträffar, men tidigare händelser i omvärlden visar snarare, att stödet för de stora och etablerade partierna ökar vid oroliga händelser.
Senast vid Brexit, såg vi att både stödet för Merkel samt för EU ökade i Tyskland, vi såg också att Van der Bellen vann i Österrike trots både faror för terrorhot och terrorattacken i Nice i färskt minne.

AfD:s problem är, att de är starka i de delstater med få invånare, medan de är svaga i de delstater där det bor mycket folk.
Att man i östra Tyskland oftare röstar på AfD och Linke beror nog främst på att genomsnittsåldern där är högre än i västra Tyskland, de unga i östra Tyskland flyttar till västra delen av landet eller till Berlin, kvar blir de äldre.

Man ska också tänka på att det endast är en liten andel av Tysklands befolkning som bor i de gamla DDR-delstaterna, - av Tysklands 82 miljoner invånare så är det bara runt 13 miljoner som bor i gamla öst. c:a 59 miljoner bor i västra Tyskland inkl. Berlin.
Det bor över 20 miljoner människor i de två befolknings rika delstaterna Nordrhein-Westfalen och Hamburg.
Man skall inte glömma Baden-Württemberg med sina 11 miljoner invånare, där är Grüne är största parti!
AfD kommer med största sannolikhet att göra bra ifrån sig och kanske mer än tredubbla sitt resultat från senaste valet. Men nåt reellt inflytande lär det inte bli tal om.
SPD har börjat antyda att man vill utforska möjligheten att bilda en röd-grön-röd regering, något som tidigare varit otänkbart pga Linkes förflutna mm, men den konstellationen kommer förmodligen inte ha majoritet längre efter nästa val.

Så troligen går Tyskland mot ytterligare en "stor koalition".
Att återföreningen satt sina spår är det ingen tvekan om och där är AfD starka i gamla Östtyskland. Samtidigt är även Die Linke, som man kan kalla vänsterpopulister, också starka där.

Vad är det med populism som går hem just hos Östtyskarna? Samtidigt har vi ju även Österrike där FPÖ är starka, och Österrike verkar ju även de vara framgångsrika med i stort sett lika låg arbetslöshet som Tyskland. Ändå verkar populism även gå hem hos Österrikarna. Nu är de kulturella skillnaderna inte så jättestora, men att Österrike och Bayern är åtminstone är väldigt lika kulturellt sett, till skillnad från övriga Tyskland.

I Nordtyskland skakar man på huvudet och tycker att bayrarna är konservativa trästockar som har mer gemensamt med österrikarna än med tyskar.
Den allmänna uppfattningen uppe i norr är också att Bayern närmast är att betrakta som en enklav, en delstat som inte riktigt tillhör Tyskland.
Det är också en mentalitetsfråga, nordtyskarna retar sig på bayrarna eftersom de tycker att bayrarna är alltför hetsiga, högljudda, katolskt konservativa, religiösa tokstollar, medan bayrarna anklagar nordtyskarna för att vara introverta, konflikträdda, tystlåtna och socialt handikappade ateister


Att Tyskarna röstar traditionsenligt precis som i Sverige. S fick oftast 40-45 % fram till 90-talet. 35 % har de inte fått sedan Göran Perssons dagar, utan de ligger runt 30 % i valen och numer 20-25 % i opinionen. Så även där bör det inte vara hugget i sten direkt.

Att det går bra ekonomiskt för Tyskland är det inget tvekan om. Men hur ser det ut med bostadsbubblan där? Är den lika uppblåst som i Sverige?
Bostadsbubblan är inte på långa vägar lika illa som i Sverige, tyskarna är mindre skuldsatta och tyskarnas privatförmögenhet ökar, likaså lönerna.
När det gäller bostadsformen så bor de flesta tyskar dessutom i hyreslägenheter.
Bostadsrätter är inte så hett, när de unga paren vill köpa eget så är hus eller villa som gäller. Radhus är också ganska populärt att köpa.
De bor också gärna kvar i sin hyreslägenhet ytterligare några år till för att spara ihop till den där villan/huset som de önskar köpa, så att lånen inte blir farligt höga.
Invandrartätheten är absolut som störst i storstäderna, men även i mindre städer bor det mycket invandrare, framförallt i småstäder som ligger i direkt anknytning till större städer. Däremot bor det ganska få invandrare på landsbygden och i mindre byar och samhällen.
Tyskland är inte lika segregerat som Sverige och Frankrike, visst finns det stadsdelar som mest bebos av människor med invandrarbakgrund i storstäder som Köln och Berlin, men det går absolut inte att jämföra med hur det ser ut i Sverige och Frankrike.

Det ligger politiska skäl bakom, man vet att segregation leder till ännu mer segregation, socialt utanförskap och kriminalitet, därför arbetar i stort sett varje kommun med att förebygga en sådan utveckling, och det gäller även miljonstäder/storstäder som Hamburg. I Hamburg bor 2 miljoner människor och nästan 40% har invandrarbakgrund, men där finns inte ett s.k. "ghetto/no-go område", det existerar helt enkelt inga sådana stadsdelar.
Stadsdelen Veddel har 90% invandrare, men det är lugnt som gatan, händer inte ett dugg och den stora stadsdelen Billstedt har också en stor invandrarandel. För 15 år sedan var Billstedt en problemstadsdel, men där gick kommunen in och gjorde stora insatser i området och flyttade runt bidragstagare till andra "bättre" stadsdelar.

Det är ca åtta månader till valet och alla partier ”slippar” nu sina argument in för
valkampanjen som beräknas komma igång om 4-5 månader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar