onsdag 10 maj 2017

Reepalu ger Löfvén ”migrän!”

Igår presenterade Ilmar Reepalu sitt slutbetänkande om vinst i välfärd. I Rapports sändning kunde vi beskåda en nöjd Reepalu lämna över sitt slutbetänkande till civilminister Ardalan Shekarabi.

Reepalu sågade den lösning som statsministern vill ha: En uppgörelse med alliansen om skärpta kvalitetskrav på vård- och skolföretag. Reepalu: ”På tok för "tandlöst!”

Ilmar Reepalu har i välfärdsutredningen kommit fram till att eventuella överskott det handlar om i verksamheter inom skola, vård och äldreomsorg, ska överföras till den verksamhet där de uppstått.

Välfärdsutredningens förslag: ett vinst tak på sju procent av investerat kapital, väcker ilska på flera håll. I vänstermedia och av regeringens utredare Ilmar Reepalu framställs de privata välfärdsföretagens utbredning som en del av en nyliberal konspiration.

En berättelse om hur ”giriga”
direktörer och riskkapitalbolag lurat sig in i välfärden och genom övervinster suger ut våra gemensamma resurser.


Det verkar som om tankeförmågan och verkligheten hos Reepalu också har fastnat i betongen. Verkligheten är en annan enligt en undersökning i Dagens Samhälles
genomgång av kommunernas och landstingens köp av privata välfärdstjänster, att köpen är rekordstora.
Hos de ”röda” är det populärt att förfäras över att privata företag gör stora vinster inom välfärden.

I gårdagens Rapport intervjuades kommunisten Sjöstedt. Han hade svårt att dölja sitt ”hånleende” när han sa att V och regeringen kommit överens i frågan. Att Sjöstedt med sin politiska syn är ”totalt” blind över det slöseri och den ineffektivitet som i regel genomsyrar offentliga verksamheter, är inte alls förvånande!

Med tanke på det, så är det ju inte det minsta konstigt att företag inom välfärden, kan gå ordentligt med vinst. Måttstocken är satt utefter kostnaderna för den offentliga verksamheten. T.ex. får en friskola i regel samma ersättning per elev som kommunala skolan får för motsvarande elev. 

Skillnaden är sedan att friskolan drivs som ett företag där kostnadseffektivitet sitter i väggarna. I den kommunala skolan är det något helt annat som sitter i väggarna.



Visst sticker det i ögonen att välfärdsföretagen kan göra så stora vinster som ägarna sedan kan plocka hem som utdelning. Detta belyser ett stort existerande problem. Men det är inte ett problem att välfärdsföretagen går med vinst eller att vissa personer blir rika. Problemet som synliggörs av detta fenomen är ineffektiviteten och resursslöseriet inom den offentliga verksamheten. Så att nu ge sig på företagen för att få dom att minska sina vinster är, fullständigt missriktat och rent populistiskt.



Man kan undra varför Reepalu inte läst Göteborgs stads remissvar där man konstaterar att välfärdsvinster finns. Dessutom har det ett starkt folkligt stöd för en välfärdsmodell med möjlighet att själv välja utövare.
I remissvaret står:

"Bara faktumet att regeringen tillsatte utredningen har bidragit till att minska nyföretagande och expansion inom sektorn."

Om välfärdsberedningens förslag mot förmodan går igenom lär åtskilliga välfärdsföretag välja att lägga ned. Detta i en sektor som redan präglas av platsbrist, köer och väntetider. Krisen kommer dessutom att förvärras ännu mer!

Reepalus tankar är så nära kommunisten Sjöstedt. Dessutom fick Reepalu stöd av många ombud på den senaste S-kongressen i Göteborg. Man beslutade ”spika” fast ett vinst tak i skola, sjukvården och äldreomsorgen, enligt Reepalu förslag. Många ombud från Skåne är lika röda som kommunisterna!
Löfvén och partiledningen såg en risk, att ”måla” in sig i ett hörn, fick igenom en ”luddigare” skrivning där det inte sägs hur ”kapitalisternas” jakt på pengar skall hejdas!

Det som förvånar är att S-ombuden inte insåg att det i slutändan betyder färre vårdcentraler, friskolor och äldreboenden – det är knappast något valvinnande löfte. Ombuden är så låsta i sin  socialistiska ideologi, att de inte inser frågans problematik!

Låsningen vid vinstfrågan kan ändra väljarnas syn på Socialdemokraternas sjukvårds- och skolpolitik.

Givetvis bör fokus i välfärdssektorn ligga på verksamheternas kvalitet. Lyckas privata utförare sedan leverera såväl hög kvalitet som hög vinst bör politiker inte säga stopp, utan snarare se och lära.



Genom att begränsa välfärdsföretagens möjligheter att göra vinster så vill man få dom att bli lika ineffektiva som den offentliga verksamheten. På så sätt vill man slippa den pinsamma synligheten av det offentligas oförmåga att driva verksamheter kostnadseffektivt.
 

Allianspartierna och SD har redan gjort klart att de kommer att rösta ned en proposition i riksdagen som innehåller utredningsförslaget om vinstförbud. Men det hindrar inte de rödgröna från att gå vidare i frågan.

Ardalan Shekarabi förklarade på presskonferensen igår att regeringen är överens med Vänsterpartiet och ska lägga fram ett förslag under den här mandatperioden. Undrar om hans ”boss” håller med honom?


Stoppas det sedan i riksdagen är planen att gå till val på frågan om vinster i välfärden. Socialdemokraterna tror sig ha något att vinna på det och hänvisar till undersökningar av vad väljarna tycker. Likväl kan det vara en rejäl felbedömning.

Kan inte vara roligt för Löfvén att sitta i denna ”rävsax”! Han har ett hot från kommunisten Sjöstedt. En storförväntan av de ”röda” ombuden, om ett skarpt vinstförbud.
Reepalu tydliga markering att oppositionens motbud inte är värt ett enda dugg!
Om oppositionen står för vad de säger, kommer förslaget att hamna i papperskorgen.
Att ministären Löfvén avgår så nära valet är en utopi, den kommer att sitta kvar tills valet 2018 – Sveriges genom tidernas sämsta regering!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar